تحقیق در مورد مسایل تراوش

تحقیق در مورد مسایل تراوش

لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*

فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)

تعداد صفحه34

فهرست مطالب

مقدمه

 

1-روش های حل مسایل تراوش

 

روشهای مختلف حل مسائل مربوط به آنالیز تراوش کف و دیواره کانال خاکی را می توان در سه دسته به صورت زیر طبقه بندی کرد.

 

الف-روش های تحلیلی

 

ب-روش های شبیه سازی الکتریکی

 

ج-روش های عددی

 

1-1-روش های تحلیلی

 

روش های حل تحلیلی برای اولین بار در سال 1906 توسط THEM جهت مطالعه جریانهای زیرزمینی در یک محیط همسان در حالت جریان ماندگار مورد استفاده قرار گرفت. این مطالعه اندازه گیری ضریب قابلیت نفوذ در سفره های آب زیرزمینی را از طریق آزمایشات پمپاژ میسر می ساخت. لازم به ذکر است که اصول کلی تراوش از کانالهای خاکی نیز از تئوری جریانهای زیرزمینی تبعیت می کند.

 

در سال 1931 ریچاردز از ترکیب قانون دارسی و معادله پیوستگی جریان، معادله حاکم بر هیدرودینامیک محیط های متخلخل را ارائه نمود.

 

در سال 1935 تایس THEIS جریان غیر ماندگار ناشی از پمپاژ در یک سفره تحت فشار با محیط یکنواخت و همسان با استفاده از روش حل تحلیلی معادلاتی را بدست آورد که از طریق آنها ضرایب هیدرودینامیک شامل ضریب قابلیت انتقال و ضریب ذخیره یک سفره آب زیرزمینی تحت فشار با انجام آزمایشات پمپاژ مشخص کرد.

 

از روشهای حل تحلیلی در بررسی جریانهای غیر ماندگار محیط های ناهمسان با تراوش های متغیر در زمان و مکان نمی توان استفاده کرد. در این حالت روشهای شبیه سازی الکتریکی و روشهای عددی یا مدلهای ریاضی با در نظر گرفتن شرایط اولیه و مرزی مناسب قابل استفاده خواهد بود.

 

2-1-روشهای شبیه سازی الکتریکی

اساس مدلهای شبیه سازی الکتریکی بر یکسان بودن معادلات حاکم بر قوانین بیان کننده جریان آب کف و دیواره کانالهای خاکی با معادله های جریان الکتریسیته در اجسام هادی استوار است. با استفاده از این تشابه می توان جریان مربوط به تراوشات از یک کانال خاکی را با در نظر گرفتن یک شبکه مقاومتها و خازنها، نظیر و متناسب با معادلات جریان مثل معادله لاپاس مورد بررسی قرار



خرید و دانلود تحقیق در مورد مسایل تراوش


مقاله درموردماهواره

مقاله درموردماهواره

لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*

فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)

تعداد صفحه:7

فهرست مطالبهمه‌چیز از سال‌ 1844 شروع‌ شد؛ وقتی‌ ساموئل‌ مورس‌ با تق‌تق‌ دستگاه‌ کوچکی‌ که‌ بعدها تلگراف‌ نامیده‌ شد این‌ پیغام‌ را فرستاد: .خداوند، چه‌ها که‌ نیافریده‌ است.! مورس‌ در اصل‌ یک‌ نقاش‌ بود و در سفری‌ به‌ نیویورک‌ تازه‌ با برق‌ آشنا شده‌ بود. او در راه‌ بازگشت‌ طرح‌ سادهِ اختراعی‌ را که‌ به‌ ذهنش‌ رسیده‌ بود بر روی‌ کاغذهای‌ طراحی‌ کشید و به‌ محض‌ رسیدن‌ در مدت‌ کوتاهی‌ آن‌ را ساخت.سی‌ و دو سال‌ بعد تلفن‌ اختراع‌ شد و 14 سال‌ بعد از آن‌ شصت‌ هزار نفر در آمریکا دارای‌ گوشی‌ تلفن‌ بودند. حالا، دیگر تنها این‌ راه‌ها نبودند که‌ شهرها را به‌ یکدیگر متصل‌ می‌کردند و این‌ موضوع‌ را از سیم‌های‌ طولانی‌ بین‌ شهرها می‌شد فهمید. اختراع‌ رادیو (1917) و تلویزیون‌ (1930) مجموعهِ اختراعاتی‌ را که‌ به‌ ارتباطات‌ مربوط‌ می‌شد کامل‌تر کرد.در اواسط‌ دههِ 40، یعنی‌ کم‌تر از 10 سال‌ بعد از راه‌اندازی‌ نخستین‌ ایستگاه‌ تلویزیونی‌ نیمی‌ از مردم‌ آمریکا در خانه‌هایشان‌ دستگاه‌ تلویزیون‌ داشتند. کم‌کم‌ در اکثر مناطق‌ پرجمعیت‌ دکل‌های‌ بزرگ‌ تلویزیونی‌ کار گذاشته‌ شد. آنتن‌های‌ بزرگ‌ و کوچک‌ منظرهِ پشت‌بام‌ها را عوض‌ کرد. روزبه‌روز دکل‌های‌ بیش‌تری‌ کاشته‌ می‌شد، مناطق‌ بیش‌تری‌ زیر پوشش‌ امواج‌ تلویزیونی‌ می‌رفت. دیگر تلویزیون‌ تبدیل‌ به‌ یکی‌ از نیازهای‌ اصلی‌ خانواده‌ها شده‌ بود. با وجود این‌ گسترش‌ سریع، باز هم‌ جاهای‌ بسیاری، به‌ دلیل‌ دوری‌ از دکل‌های‌ بزرگ‌ فرستنده‌ قادر به‌ دریافت‌ امواج‌ تلویزیونی‌ نبودند. برای‌ رفع‌ این‌ مشکل‌ لازم‌ بود دکل‌های‌ زیادی‌ در مناطق‌ دوردست‌ نصب‌ شود. جنگل‌های‌ انبوه، کویرهای‌ پهناور، کوه‌های‌ بلند و... همگی‌ موانع‌ طبیعی‌ بزرگی‌ بودند که‌ جلوی‌ فراگیرتر شدن‌ تلویزیون‌ و هر وسیلهِ ارتباطی‌ دیگر را می‌گرفتند.
باید راه‌ حلی‌ آسان‌تر برای‌ حل‌ این‌ مشکل‌ پیدا می‌شد و استفاده‌ از ماهوارهِ مخابراتی‌ همان‌ راه‌ حل‌ بود. اختراع‌ ماهواره‌ایدهِ اولیهِ ماهوارهِ مخابراتی‌ را آرتور سی‌ کلارک‌ -نویسندهِ مشهور داستان‌های‌ علمی‌ تخیلی- ارائه‌ کرد. هرچه‌ در ارتفاع‌ بلندتری‌ بایستید، فضای‌ قابل‌ دیدتان‌ بیش‌تر می‌شود. این‌ امر در مورد یک‌ دکل‌ مخابراتی‌ نیز صادق‌ است. هر چه‌ ارتفاع‌ دکل‌ بیش‌تر باشد، از نوک‌ آن‌ فضای‌ بیش‌تری‌ دیده‌ خواهد شد. دکل‌ها را می‌شود تا جایی‌ بلند کرد، که‌ تنها با 3 دکل‌ تمامی‌ سطح‌ زمین‌ پوشش‌ داده‌ شود. حتماً فکر می‌کنید ساخت‌ چنین‌ دکل‌هایی‌ غیرممکن‌ است. دانشمندان‌ آن‌ زمان‌ هم، همین‌ فکر را کردند ولی‌ ایدهِ کلارک‌ دقیقاً مربوط‌ به‌ همین‌ قسمت‌ ماجرا بود. در واقع‌ لازم‌ نیست‌ چنین‌ دکل‌هایی‌ ساخته‌ شود. کافی‌ است‌ نوک‌ دکل‌ را که‌ تجهیزات‌ مخابراتی‌ در آن‌ است، درون‌ یک‌ ماهواره‌ گذاشت‌ و ماهواره‌ را در نقطه‌ای‌ که‌ قرار بود نوک‌ دکل‌ باشد قرار داد. پیش‌نهاد آرتور سی‌ کلارک‌ چیز دیگری‌ هم‌ داشت: می‌دانیم‌ که‌ سرعت‌ گردش‌ یک‌ ماهواره‌ به‌ ارتفاعش‌ بستگی‌ دارد ارتفاعی‌ که‌ باید این‌ ماهواره‌ها در آن‌ قرار بگیرند، همان‌ ارتفاعی‌ است‌ که‌ سرعت‌ حرکت‌ ماهواره‌ در آن‌ با سرعت‌ حرکت‌ زمین‌ به‌ دور خودش‌ برابر است؛ یعنی‌ ماهواره‌ها نسبت‌ به‌ زمین‌ ساکنند و اگر ماهواره‌ای‌ بالای‌ یک‌ نقطهِ خاص‌ روی‌ زمین‌ قرار گیرد همواره‌ بالای‌ همان‌ نقطه‌ باقی‌ می‌ماند. این‌ ارتفاع‌ خاص‌ یعنی‌ 36 هزار کیلومتری‌ زمین، همان‌ ارتفاع‌ شناخته‌ شدهِ ژئوسنکرون‌ (ژئو= زمین، سنکرون= هم‌ زمان) است. به‌ این‌ ترتیب‌ با سه‌ ماهوارهِ ژئوسنکرون‌ می‌توان‌ کل‌ زمین‌ را پوشش‌ مخابراتی‌ داد. اوایل‌ بیش‌ترین‌ استفاده‌ای‌ که‌ از ماهواره‌های‌ مخابراتی‌ می‌شد، کابردهای‌ تلویزیونی‌ بود. استفاده‌ از ماهواره‌ به‌ جای‌ دکل‌های‌ تلویزیونی، راه‌ حلی‌ بسیار



خرید و دانلود مقاله درموردماهواره


زبان نوین

آموزش زبان انگلیسی به شیوه نوین به همراه نمایش جملات و کلمات در فواصل زمانی معین با رابط کاربری زیبا و کاربری ساده

برخی امکانات این نرم افزار عبارتند از :

ثبت جملات زبان انگلیسی به همراه ترجمه آنها به ساده ترین روش (درگ کردن، کپی کردن و....) و امکان ترجمه از طریق گوگل

نمایش جملات ثبت شده در گوشه صفحه نمایش در فواصل زمانی معین شده و تلفظ جملات

ثبت کلمات با ترجمه و نمایش آنها در فواصل زمانی مشخص

ثبت داستان و متون انگلیسی بلند برای تقویت مهارت درک مطلب

امکان نمایش و تلفظ کل متن (داستان ) در فرم جداگانه

امکان استخراج جملات، کلمات و داستان ها به صورت کلی یا در محدوده خاص

امکان افزودن و نمایش گرامر

امکان فعال و غیر فعال کردن نمایش کلمه و جمله

امکان فعال کردن حالت سکوت و عدم پخش صوت

دیکشنری سریع و پاپ آپ در بالای صفحه نمایش هنگام کپی کردن کلمه انگلیسی در کلیپ بورد (این گزینه قابل فعال/غیرفعال سازی است)

امکان تبدیل برخی مشتقات به کلمه اصلی و ترجمه کلمه اصلی در پاپ آپ

حاوی بیش از سه هزار کلمه ‍پر کاربرد و نزدیک 1200 داستان و 4500 جمله حاوی کلمات بسیار پرکاربرد

و .....

 



خرید و دانلود زبان نوین


دانلود تحقیق آب های زیرزمینی

دانلود تحقیق آب های زیرزمینی

 فلات ایران به ویژه نواحی مختلف ایران از اقلیم های متفاوتی تشکیل شده است، در حالی که در نواحی جنوبی آن در تابیتان گرما به 50 درجه بالای صفر می رسد نوار مدیترانه ای خزر، آب و هوای مرطوب را از سر می گذراند. در این میان یکی از مهمترین شاخص های تفاوت اقلیم ها مسأله آب است. بررسی اجمالی وضعیت منابع آبی ایران و از جمله منابع زیرزمینی آن، ما را بر این باور استوارتر می کند که می‌بایست منابع آبی موجود کشور حفظ و حراست شوند.
برابر گزارش های تحلیلی موجود، وضعیت سفره های آب زیرزمینی در اغلب دشت های کشور در وضعیت مطلوب نبوده و تعدادی نیز بحرانی هستند. بر اساس آمار سال آبی 82-1381 حدود 6/74 میلیارد مترمکعب آب از طریق چاه ها، چشمه ها و قنوات از منابع آب زیرزمینی کشور استحصال می شود که حدود 60 درصد آب استحصالی از طریق بیش از چهارصد و پنجاه هزار حلقه چاه است. هر چند فقط 28 درصد چاه های موجود کشور عمیق است اما میزان بهره‌برداری از این چاه ها بیش از 69 درصد تخلیه کل چاه های کشور را شامل می شود و از کل تعداد چاه های موجود حدود 268 هزار حلقه در مناطق آزاد و 190 هزار حلقه در مناطق ممنوعه حفر شده است.
از سوی دیگر جدیدترین آمار حاکی از آن است که از 609 محدوده مطالعاتی، 225 محدوده مطالعاتی ممنوعه اعلام و پیشنهاد ممنوعه شدن 45 محدوده دیگر نیز توسط شرکت های آب منطقه ای کشور ارائه شده که در وزارت نیرو در دست بررسی است، با این حال حدود شش میلیارد مترمکعب آب در دشت های کشور کسری مخزن وجود دارد که رقم قابل توجهی است.

فهرست
1. مقدمه
2. تاریخچه
3. جریان آبهای زیرین
1-3. مقدمه
2-3. تقسیمات اصلی جریان آبهای زیرین
3-3. تشکیلات زمین شناسی و جریان آبهای زیرین – واژ‌ه‌ها
1-3-3. آبخیز
2-3-3. زمین بی آب
4-3. ترکیب خاک و سنگ
1-4-3. مقدمه
2-4-3. تعریف تخلخل و ریشه لغوی آن
3-4-3. انواع تخلخل
1-3-4-3. پوکی اولیه
    - پوکی بین دانه‌ای
    - پوکی درون دانه‌ای
    - پوکی پناهگاهی
    - پوکی رشد چارچوب
2-3-4-3. پوکی ثانویه
    - پوکی بین بلوری
    - پوکی روزنه‌ای
    - پوکی قالبی
4. رابطه بین آبهای زیرین و آبهای سطحی و انواع سفره‌های زیرزمینی
1-4. مقدمه
2-4. آبدهی ممتد
3-4. انواع سفره‌های زیرزمینی
- مقدمه
4-4. چه سنگهای تشکیل سفره آبدار می‌دهند
5-4. سفره‌های آزاد
- تعریف لغوی
6-4. سفره آویزان سفره‌های آزاد و ساز و کار آن
7-4. سفره‌های تحت فشار یا محور
- تعریف لغوی
8-4. ایجاد چشمه سفره های آزاد و ساز وکار آن
5. تغذیه مصنوعی
1-5. تغذیه مصنوعی سفره‌ها پاسخگوی چیست
2-5. تعریف تغذیه مصنوعی سفره‌های آب زیرزمینی
3-5. کاربردهای تغذیه مصنوعی
4-5. تغییر دادن کیفیت آب
5-5. شرایط کلی استفاده از تغذیه مصنوعی
1-5-5. شرایط هیدرولوژیک – تغذیه مصنوعی
2-5-5. شرایط هیدرولوژیک و هیدرودینامیک – مخازن زیرزمینی
3-5-5. شرایط زمین شناختی و ساختمانی – شرایط حد
6. مدیریت آبهای زیرزمینی
1-6. چگونگی اعمال مدیریت حافظه
2-6. برنامه ریزی مطالعات آبهای زیرزمینی
3-6. آبدهی حوضه
4-6 . بازدهی ایمن
5-6 . تغییر در فرضیه بازدهی ایمن
6-6. بازدهی معدنی
7-6. بازدهی مانگار
7- آلودگی و بحران آب
1-7 . بحران آب
2-7. مصرف بهینه آب
3-7. تاریخچه آلودگی آب
4-7 . آلودگی آبهای زیرزمینی
5-7 . آلودگی آب زمینی در تهران
8- روشهای عمده بهره برداری مصنوعی از آب زیرزمینی
1-8 . قنات
2-8 . چاه
3-8 . پیزومتر
- پمپاژ
- بیلان آب
4-8 . تعیین تجهیزات مورد نیاز بهره برداری
5-8 . دبی مجاز با تغییرات دبی برحسب تغییرات افت سطح آب
6-8 . دبی مجاز – افت مجاز
5-8 . عمق نصب پمپ
6-8 . تعداد طبقات پمپ
7-8 . قدرت موتور
8-8 . قدرت جعبه دنده
9- برنامه توسعه کشور
10- تدوین و تصویب قوانین آبهای زیرزمینی
11- منابع

 

شامل 118 صفحه فایل word



خرید و دانلود دانلود تحقیق آب های زیرزمینی


دانلودمقاله پروژه کارآفرینی تولید و بسته بندی نمک ید دار

 

 

 

 


1- 1 مقدمه :
کمبود ید سلامتی انسان ها را از راه های مختلف به مخاطره می اندازد. مهمترین تأثیر منفی کمبود ید، عدم رشد مغز انسان است. بعضی از عوارض ناشی از کمبود ید، در صورت بروز، غیر قابل جبران می باشند اما همه این عوارض به طور کلی و به سادگی با استفاده از یک سری تکنیک ها و روش های افزودن ید به مواد مصرفی قابل پیش بینی هستند، به طوری که مسئولین بهداشت و سلامتی و سازمان های بین المللی به طور فزاینده ای تشخیص داده اند که پیش گیری از عوارض ناشی از کمبود ید یک هدف قابل حصول می باشد که منافع زیادی برای مردم جهان خواهد داشت.
روش های اضافه کردن ید :
الف- نمک ایده آل ترین وسیله برای اضافه کردن ید است زیرا هر فردی به طور روزانه احتیاج به حد معمولی از نمک خواهد داشت. تکنیک های اضافه کردن ید به نمک بسیار ساده هستند. ضمن اینکه اضافه کردن ید، ظاهر و مزه نمک را تغییر نمی دهد.
ب- اضافه کردن ترکیب ید دار به آب آشامیدنی.
پ- توزیع قرص های حاوی ترکیبات ید.
ت- تزریق روغن های حاوی ترکیبات ید.
نحوه ید دار کردن نمک:
الف- مخلوط کردن خشک: این روش برای نمک پودر مورد استفاده قرار می گیرد.
ب- اضافه کردن ترکیبات ید به صورت قطره ای: که برای نمک کریستال مورد استفاده قرار می گیرد.
پ- روش اسپری کردن.
ت- تماس محلول اشباع شده نمک و ترکیبات ید با هم و سپس خشک کردن نمک.
از بین روش های فوق الذکر روش اسپری کردن و مخلوط کردن خشک کوفقیت آمیز تر از سایر روش ها هستند.
با توجه به اهمیت مصرف ید و تأکید مسئولین بر توزیع سراسزی نمک های ید دار، توجیه اقتصادی اجرای این طرح مناسب بوده ضمن اینکه با اجرای این طرح، می توان بستر مناسبی را برای اشتغال نیروهای ماهر و نیمه ماهر فراهم آورد که با توجه به ماهیت صنایع غذایی بانوان می توانند سهم بسزایی در آن داشته باشند.

1 – 2 نام کامل طرح و محل اجرای آن :
تولید و بسته بندی نمک ید دار

 

محل اجرا :

 


1 – 3 – مشخصات متقاضیان :
نام نام خانوادگی مدرک تحصیلی تلفن

 

 

 

1 – 4 – دلایل انتخاب طرح :
با توجه به اهمیت مصرف ید و تأکید مسئولین بر توزیع سراسزی نمک های ید دار، توجیه اقتصادی اجرای این طرح مناسب بوده ضمن اینکه با اجرای این طرح، می توان بستر مناسبی را برای اشتغال نیروهای ماهر و نیمه ماهر فراهم آورد که با توجه به ماهیت صنایع غذایی بانوان می توانند سهم بسزایی در آن داشته باشند.

 

1 – 5 میزان مفید بودن طرح برای جامعه :
این طرح از جهات گوناگون برای جامعه مفید است ، شکوفایی اقتصادی و خودکفایی در تولید یکی از محصولات ، سوددهی و بهبود وضعیت اقتصادی ، اشتغالزایی ، استفاده از نیروی انسانی متخصص در پرورش کالای داخلی و بهره گیری از سرمایه ها و داشته های انسانی در بالندگی کشور .

 

1 – 6 - وضعیت و میزان اشتغالزایی :
تعداد اشتغالزایی این طرح 7 نفر میباشد .

 

 

 

تاریخچه و سابقه مختصر طرح :
ید یکی از ریز مغذیهایی است که به میزان 20 تا 50 میلی گرم در بدن انسان وجود دارد ، که حدود 70 تا 80 درصد آن در غده تیروئید وجود دارد. این ریز مغذی که مقدارش بسیار ناچیز است چه تأثیر سوئی بر رشد مغزی و جسمی انسان دارد. حدود یک میلیارد نفر از کمبود ید رنج می برند و 20 میلیون نفر گواتر دارند . در ایران به طور گسترده کمبود ید وجود دارد . چند سالی است که وزارت بهداشت و وزارت صنایع اقدام به تهیه نمک ید دار برای رفع این مشکل کرده اند.
ید در مواد غذایی مختلفی وجود دارد ، بهترین منابع غذایی ید انواع سبزی های سبز و ریشه ها مثل اسفناج است .
وجود ید در مواد غذایی بستگی به وجود آن در خاک منطقه دارد. اگر خاک منطقه ای از نظر ید فقیر باشد غذاهای تولید شده در آن منطقه از نظر ید فقیر خواهد بود. اگر ید آبی در منطقه ای از 2 میکروگرم در لیتر کمتر بود ، مسلماً مشکل کمبود ید در آن منطقه وجود دارد . بعد از سبزی ها و میوه ها طبیعتاً فرآورده های دریایی مخصوصاً ماهی های آب شور ، مهمترین منبع ید هستند. با وجود این بستگی به آب دریا دارد که ید در آن وجود دارد یا نه . به عنوان مثال بر اساس بررسی های انجام شده آب دریای خزر از ید فقیر است و بر عکس آب خلیج فارس از نظر ید غنی است. بنابراین درست نیست که بگوئیم همه فراورده های دریا از ید غنی هستند .
ید در دستگاه گوارش به راحتی جذب می شود ، پس از جذب به غده تیروئید می رود، قسمت قابل توجهی از آن توسط غده تیروئید برداشت می شود و راه دفع ید از طریق ادرار است. بنابراین یکی از آزمایشهایی که می توان برای تشخیص ید انجام داد ، اندازه گیری ید خون است.
البته ید به اشکال مختلف در خون وجود داردکه به دلیل غیر قابل نفوذ بودن ، ید متصل به پروتئین در درون گلبول ها ، برای اندازه گیری از این نظر مناسب است.
ید با اسید آمینه تیروزین ترکیب می شود و در ابتدا مونو ید و تیروزین و دی ید و تیروزین و سپس تری ید و تیروزین و تترا ید و تیروزین را تشکیل می دهد . تترا ید و تیروزین با تیروگلوبولین ترکیب می شود و بدین ترتیب در غده تیروئید ذخیره می شود .
در صورت وجود کمبود ید یا به هر دلیلی که غده تیروئید بزرگ شود ، فرد دچارگواتر میشود.
دو نوع گواتر وجود دارد که عبارتند از :
• گواتر ساده
• گواتر سمی
در گواتر ساده علی رغم اینکه غده تیروئید بزرگ می شود اما با مکانیسم های جبرانی تیروکسین کافی تهیه می شود . بنابراین مشکلی از نظر تیروکسین نداریم. منتها غده تیروئید بزرگ شده است. در صورتیکه در گواتر سمی تیروکسین کافی تولید نمی شود و سلامتی فرد به طور جدی در معرض خطر قرار می گیرد و باید اقدامات پزشکی صورت گیرد. اگر درمان دارویی موثر نشود، عمل جراحی صورت می گیرد .
در بررسی های علمی گواتر درجه بندی می شود :
گواتر درجه یک ( A) : بزرگی غده تیروئید در آن قابل لمس نیست. در معاینه زیر انگشتان پزشک معالج لمس می شود.
گواتر درجه یک ( B ) : بزرگی غده به گونه ای است که اگر فرد سر را بالا نگاه دارد و آب دهانش را قورت دهد. از حرکتی که در این ناحیه ایجاد می شود ، بزرگی غده تیروئید قابل رویت است.
گواتر درجه دو : هنگامی که بیمار سرش را راست نگه می دارد غده قابل رویت است.
گواتر درجه سه : غده کاملاً بزرگ است ، به طوری که از فاصله دور هم نمایان است در این حالت ممکن است پوشیدن و در آوردن لباس برای بیمار مشکل ایجاد کند.
اگر مادر در دوران بارداری دچار کمبود باشد احتمال اینکه فرزند کرتین یا عقب مانده ذهنی به دنیا آید زیاد است . در مناطقی که کمبود ید وجود دارد توجه به دختران در سنین بلوغ و مادران باردار اهمیت ویژه ای دارد . زیرا عدم توجه به دوران بارداری خطر تشکیل غده تیروئید ناقص و در نتیجه تولد نوزاد کرتین یا عقب مانده ذهنی را بالا می برد.
در مناطقی که کمبود ید وجود دارد مشکل کمبود ید را از طریق زیر می توان جبران کرد :
• مواد غذایی را از جایی وارد کنیم که مطمئن باشیم غنی از ید است .
• اضافه کردن ید به نمک طعام ، شکر و آب .
اما ثابت شده است که بهترین شیوه استفاده از نمک ید دار است که وزارت بهداشت و صنایع چند سالی است که نمک ید دار تهیه شده در دسترس همگان قرار می دهد .
البته اگر در منطقه ای کمبود ید وجود نداشته باشد ، مصرف نمک ید دار نگران کننده نیست. مقدار یدی که در نمکها وجود دارد ، حتی اگر برابر این مقدار هم باشد عارضه و مشکلی ایجاد نمی کند.
علاوه بر کمبود ید که می تواند ایجاد گواتر کند . در برخی از مناطق آب های آلوده نیز می توانند باعث ایجاد گواتر شوند . در مناطقی که آب های زیر زمینی بالاست و نزدیک به دریا هستند به علت آلوده شدن آب آشامیدنی با آب فاضلاب میتوانند ایجاد گواتر کنند.
بعضی از مواد غذایی که دارای ترکیبات گوگردی هستند مثل شلغم و کلم گواتر زا هستند.
دو سوم ید موجود بدن، در غده تیروئید است؛ به علّت اینکه غده تیروئید متابولیسم را کنترل میکند و ید در کار این غده بسیار مؤثر است. کمبود این ماده معدنی میتواند به تدریج موجب اختلالات روانی، اضافه وزن، سستی و بیحالی گردد.

 

این عنصر پنج عمل مهم در بدن انجام میدهد:
• سبب رشد متناسب میشود.
• در نشاط روانی مؤثر است
• در داشتن پوست، مو، ناخن و دندان های سالم مؤثر است.
• در رژیم لاغری به منظور سوزاندن چربیهای اضافی بدن به شما کمک میکند.
• انرژی بیشتری به شما میبخشد.

 

منابع طبیعی ید
گیاهانی که در زمینهای سرشار از ید رشد کرده اند و همچنین پیاز و تمام غذاهای دریایی از این ذسته میباشد.
چرا و چگونه نمک یددار مصرف کنیم؟
ید یک عنصر حیاتی برای زندگی انسان است که به صورت عمده در خاک یافت می‌شود. البته خاک بسیاری از مناطق جهان حاوی مقادیر کافی از این ماده مغذی ضروری نیست و لذا محصولات کشاورزی و فرآورده‌های دامی این مناطق، دچار کمبود ید هستند. بدین ترتیب رژیم غذایی انسان‌ها که به این منابع وابسته است نیز به مقدار کافی ید نخواهد داشت.
مقدار ید مورد نیاز یک فرد بالغ به طور متوسط ۱۵۰ میکروگرم در روز است (یک مقدار جزئی که می‌تواند به اندازه سر سوزن باشد) و مقدار مورد نیاز ید در تمام طول عمر متوسط انسان یک قاشق چایخوری است. ید به خصوص در اوایل دوران کودکی، بلوغ، حاملگی و شیردهی، به دلیل افزایش نیاز فیزیولوژیک بدن، بیشتر مورد نیاز است و دریافت مقدار کافی آن اهمیت حیاتی دارد.

 

گواتر حداقل اختلالی است که در اثر کمبود ید به وجود می‌آید. فرد مبتلا به گواتر به سرعت خسته می‌شود و فعالیت کمتری نسبت به افراد طبیعی دارد. در دوران بارداری در صورتی که جنین به مقدار کافی ید دریافت نکند، مغز در حال رشد او قادر به ایجاد شبکه‌ای متراکم از ارتباطات سلول‌های مغزی نخواهد بود و توانایی ذهنی او قربانی حفظ حیات می‌شود. در مناطقی که با کمبود شدید ید مواجه هستند کودکان از عقب‌ماندگی شدید ذهنی رنج می‌برند.

 

حتی در مناطقی که کمبود ید، شدت زیادی نداشته باشد نیز کودکان دچار کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصدی در قدرت یادگیری می‌شوند. مشکل کاهش ظرفیت ذهنی ناشی از کمبود ید معمولا نامشهود است و تمامی کودکان شاغل به تحصیل در مناطقی که با کمبود ید مواجه است دچار افت تحصیلی می‌شوند و تعداد اندکی از آنان قادر به ادامه تحصیل خواهند بود.

 

به همین دلیل اختلالات ناشی از کمبود ید به عنوان مهم‌ترین عامل قابل پیشگیری معلولیت‌های ذهنی در جهان شناخته شده است. اکثر اختلالاتی که در اثر کمبود ید به وجود می‌آیند دائمی و غیرقابل برگشت هستند. حتی کمبود ید در حیوانات اهلی و دام‌ها باعث سقط جنین و نازایی می‌شود و در دامداری‌ها صدمات اقتصادی جبران‌ناپذیری به بار می‌آورد.
پیشگیری از اختلالات ناشی از کمبود ید به منظور مبارزه با اختلالات ناشی از کمبود ید باید مقادیر ناچیزی از این عنصر را به رژیم غذایی روزانه افزود. این کار به بهترین نحو و با کم ترین هزینه با یددار کردن نمک مصرفی انسان و دام انجام می‌شود.
یددار کردن نمک‌های مصرفی به عنوان بهترین روش یدرسانی در بسیاری از کشورهای جهان به کار رفته است. امروزه حدود ۷۰ درصد از خانوارهای جهان به نمک یددار دسترسی دارند و یددار کردن جهانی نمک باعث خواهد شد که هر ساله مغز نود میلیون نوزاد در برابر کاهش چشمگیر قدرت یادگیری محافظت شود.
نحوه مصرف و نگهداری نمک تولیدکنندگان نمک یددار در کشور یکی از ایفاکنندگان نقش در پیشبرد برنامه مبارزه با اختلالات ناشی از کمبود ید هستند. در حال حاضر تعداد ۱۸ واحد تولیدکننده نمک مجهز به سیستم تصفیه نمک و ۱۵ واحد نیز دارای سیستم شستشوی نمک وجود دارد. تولیدکنندگان نمک برای راه‌اندازی سیستم تصفیه نمک با یکدیگر رقابتی سازنده داشته و روز به روز به تعدادشان افزوده می‌شود.
نمک تصفیه، نمکی است کاملا بهداشتی که ناخالصی‌های آن طی مراحل فرآیند تصفیه (کریستالیزاسیون مجدد) حذف شده است. ناخالصی‌های نمک معمولا به دو صورت محلول و نامحلول وجود دارد. موادی مانند شن، ماسه یا خاک که حین استخراج وارد نمک می‌شوند از ناخالصی‌های نامحلول و کلسیم، منیزیم، سولفات و فلزات سنگین نظیر سرب، جیوه، آرسنیک و کادمیوم از ناخالصی‌های محلول نمک محسوب می‌شوند.
وجود این ناخالصی‌ها در نمک می‌تواند منجر به بروز ناراحتی‌های گوارشی، کلیوی، کبدی و حتی ممانعت در جذب آهن شود، به همین منظور در کشور استاندارد نمک تصفیه شده تدوین و به تصویب رسیده است و به موجب این استاندارد کارخانه‌های تولیدکننده نمک ملزم هستند نمک را با رعایت درجه خلوص و دیگر مشخصات آن تولید و عرضه کنند.
به طور کلی توصیه می‌شود که نمک به مقدار کم مصرف شود و همان مقدار کم نیز نمک تصفیه شده یددار باشد.
نمک‌های تصفیه شده یددار به دلیل خلوص بالا میزان ید را بهتر و به مدت بیشتری حفظ می‌کنند. نمک‌های یددار نباید به مدت طولانی در معرض نور خورشید یا رطوبت قرار گیرند چرا که ید خود را از دست می‌دهند. بهتر است نمک یددار را در ظروف بدون منفذ پلاستیکی، چوبی، سفالی یا شیشه‌ای رنگی با سرپوش محکم نگهداری کرد. همواره باید به تاریخ مصرف نمک و وجود پروانه ساخت از وزارت بهداشت و قید عبارت تصفیه شده بر روی بسته‌بندی دقت کرد.
کمبود ید در ایران تحت کنترل قرار گرفته است ایران کشوری موفق در کنترل و پیشگیری از اختلالات ناشی از کمبود ید بوده است. براساس تصمیم دولت در سال ۱۳۷۳ کلیه نمک‌های مصرفی خانوارهای ایرانی در کشور یددار شده و در بین کشورهای منطقه مدیترانه شرقی، ایران نخستین کشوری است که اقدام به بررسی کشوری گواتر و تولید و توزیع نمک یددار در سطح جامعه کرده است.
در حال حاضر بیش از نود درصد خانوارهای ایرانی از نمک یددار استفاده می‌کنند و بر اساس آخرین بررسی کشوری در سال ۱۳۸۰ میزان شیوع گواتر به نحو چشمگیری کاهش یافته است، به طوری که از ۵۲ درصد در سال ۱۳۷۵ به ۸/۹ درصد در سال ۱۳۸۰ رسیده است. در سال ۱۳۷۵ کشورمان با احراز دو شاخص عمده تحت عناوین مصرف بیش از نود درصد خانوارها از نمک یددار و بالاتر بودن میانه ید ادرار از ده میکروگرم در دسی‌لیتر در دانش‌آموزان مدارس از نظر استانداردهای سازمان جهانی بهداشت در حد مطلوب بوده است و به عنوان کشور عاری از اختلالات ناشی از کمبود ید در منطقه شناخته شده است.
دست‌اندرکاران سلامت جامعه علی‌الخصوص دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی معتقدند، برای این‌که با مشکل اختلالات ناشی از کمبود ید مواجه نشویم بر مصرف نمک یددار تصفیه شده در برنامه غذایی روزانه افراد تاکید کردند هر چند برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی - عروقی و افزایش فشارخون، مصرف کم ‌نمک توصیه شده است اما همان مقدار کم باید از نمک یددار باشد تا ید مورد نیاز بدن تامین و نمک مصرفی نیز حتما از نوع تصفیه شده انتخاب شود تا عوارض احتمالی ناشی از وجود ناخالصی‌ها در نمک را از میان بردارد.
رعایت این نکات مهم در سلامت تغذیه‌ای مردم اثرات جدی و همیشگی داشته و با در نظر گرفتن شیوه‌های صحیح زندگی می‌تواند موجب شادابی، سلامت و بهبود تغذیه جامعه شود.

 

نمک تصفیه چگونه نمکی است؟
نمک نامی است عام که به کلرور سدیم گفته می‌شود، کلرور سدیم به صورت بلورهای سفید مکعبی شکل با دانه‌های بسیار ریز در طبیعت وجود دارد. نمک طعام محصولی است متبلور، شورمزه و بدون بو که عمدتاً از کلرور سدیم تشکیل شده است.
از آغاز تاریخ زندگی بشری کاربرد کلرور سدیم به عنوان یک نوع چاشنی که به رژیم غذایی افزوده می‌شود کاملاً روشن است و خواص ضد میکروبی نمک و خاصیت نگهداری مواد غذایی و جلوگیری از فساد آن‌ها روشی متداول در زندگی بشر بوده است.
امروزه با توجه به شیوع بالای بیماری‌های قلبی و عروقی و پرفشاری خون مصرف زیاد نمک به عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل خطر در بروز این بیماری‌ها شناخته شده است، آمارها نشان می‌دهد که از هر 800 مورد مرگ و میر در کشور 300 مورد آن ناشی از بیماری‌های قلبی و عروقی می‌باشد. سرانه مصرف نمک در کشور ما 15-10 گرم در روز برای هر فرد می‌باشد که این میزان بنا به توصیه سازمان‌های بین‌المللی بایستی به 3-2 گرم در روز کاهش پیدا کند.
نمک در طبیعت به دو صورت جامد (معادن نمک) و محلول در آب دریا وجود دارد. در نواحی مختلف ایران، معادن نمک به صورت کوه‌های نمک و نمک دریا دیده می‌شوند. نمک به دست آمده از معادن، دارای ناخالصی‌هایی است که برای سلامتی انسان بسیار مضر می‌باشد.

 

 

فرمت این مقاله به صورت Word و با قابلیت ویرایش میباشد

تعداد صفحات این مقاله   38 صفحه

پس از پرداخت ، میتوانید مقاله را به صورت انلاین دانلود کنید



خرید و دانلود دانلودمقاله پروژه کارآفرینی تولید و بسته بندی نمک ید دار