دانلود مقاله بررسی اثرات زیست محیطی

 

 

7 ـ صدا :
متاسفانه اکثر پیشرفتهای جدید مشکل صدا دارند . صدا در هنگام ساختمان نتیجه فعالیتهائی مانند خاکبرداری ، حفاری و انتقال مواد به محل و یا خارج کردن آنها از محل می باشد . در برخی از انواع توسعه با پیشرفت عملیات صدا کاهش می یابد مانند ساخت شهرهای جدید یا پارک ولی در برخی از عملیاتهای دیگر با پیشرفت کار میزان صدا همچنان بالا است مانند حفاری معدن و یا پروسه های صنعتی ، تخریب نیز یکی از علل تولید صدا می باشد .
صدا یک فرم پیشرفته و اصلی از آلودگی می باشد . صدا سبب تداخل با ارتباطات ، افزایش استرس و آزردگی ، ایجاد عصبانیت در اثر برهم زدن آرامش و خواب افراد می شود . سبب کاهش تمرکز ، زود رنجی و کاهش راندمان افراد می گردد . نیز سبب ایجاد و یا تشدید فشار خون می شود . تماس دراز مدت با سرو صدا سبب کسری و با کاهش شنوائی می شود .
7ـ1ـ تعریف و مفاهیم صدا
Noise عبارتست از صدای ناخواسته و Sound صدا عبارتست از تغییرات فشار قابل تشخیص توسط گوش انسان ، این تغییرات فشار دارای دو خاصیت فرکانس (بسامد) و دامنه می باشند . فرکانس سرعت ارتعاش هوا و یا میزان نزدیکی امواج صدا
به یکدیگر می باشد . (برحسب سیکل در ثانیه یا هرتز) ، کمترین فرکانس قابل شنیدن بوسیله انسان 18 Hz می باشد . برای آنالیز ساده تر فرکانس شنیداری به باندهای 8 تائی استاندارد 32 ، 63 ، 125 ، 250 ، 500 ، k1 ، k2 ، k4 و kHz8 تقسیم می شود .
دامنه صدا میزان فشار اعمال شده بوسیله هوا می باشد که معمولاً با ارتفاع موج صدا نمایش داده می شود . دامنه با واحدهای فشار در واحد سطح ،
(piccowatts (10^12 watts) بیان می شود ، شدت صدا معمولاً به عنوان بلندی صدا تعبیر می شود . به دلیل بزرگی رنج این اعداد بصورت لگاریتمی از decible(Db) بیان می شوند . یک level محدوده صدا بصورت زیر بیان می شود :
L=10log(P/p)^2dB
که P دامنه نوسانات فشار و p برابر 20Pa می باشد و کمترین صدائی است که شنیده می شود . صورتهای دیگری نیز برای بیان صدا وجود دارد . level میزان فیزیکی صدا ارتباط مستقیم با درجه آزاررسانی آن ندارد ، بعلاوه میزان این آزار است که در EIA اهمیت دارد . لذا باید بین حد صدای مورد نظر (فیزیکی) و بلندی ذهنی (درک شده ) تفاوت قایل شد . گوش انسان به فرکانسهای با اکتاو 1kHz ، 2kHz و 4kHz بیشتر حساس است . بعلاوه تستهای شنوائی مشخص کرده است که مثلاً صدای 70dB در 4kHz مانند صدای 75dB و در 63Hz مانند 45dB به نظر می رسد ، از آنجائی که آنالیزهای شنوائی و از جمله آنهائی که در EIA مورد بررسی هستند مربوط به صداهای بلند می باشند . یک منحنی به نام A-weighting curve به عنوان شناساگر حساسیت گوش انسان بکار می رود .
7ـ2ـ قانون گذاری
صدا به سه طریق کنترل می شود : کنترل محدوده کلی صدا‌، تنظیم حد انتشار صدا از منبع و دور نگهداشتن مردم از سرو صدا ، نوع قانون ، استانداردها و خط
مشی هائی که در یک EIA بکار می رود به نوع فعالیت بستگی دارد .

 

 

 

 

 

جدول 7ـ1ـ1ـ فشار ، شدت و حدود صدا

 

مثال حد صدا (dB) قدرت صدا (10 watt)
یا حد شدت صدا (10 watt/m) فشار صدا (Pa)
آستانه درد 140 000/000/000/000/100 000/000/200
برج کردن ورقهای فولادی 130 000/000/000/000/10
مته بادی 120 000/000/000/000/1 000/000/20
صدای بوق بلند اتومبیل در 1 متری 110 000/000/000/100
زنگ ساعت در 1 متری 100 000/000/000/10 000/000/2
داخل قطار زیرزمینی 90 000/000/000/1
داخل اتوبوس 80 000/000/100 000/200
ترافیک خیابان 70 000/000/10
صدای مکالمه 60 000/000/1 000/30
دفتر کار 50 000/100
اتاق نشیمن 40 000/10 000/2
اتاق خواب 30 000/1
استودیو رادیو 20 100 200
تنفس معمولی 10 10
آستانه شنوائی 0 1 20

 

 

 

 

 

 

 


Difference between to dB levels being added
نمودار 7ـ1ـ2 : افزایش دو منبع صوت

 

Frequency (Hz)
A-weighting curve.

 

نمودار 7ـ1ـ3 : منحنی وزنی A

 

7ـ3ـ مطالعات پایه و تعیین عمق و محدوده کار
جزئیات خط مشی یک ارزیابی زیست محیطی با محدوده بررسی صدا معمولاً در پی بررسی قوانین و گفتگو بین توسعه دهنده و قانون کنار محلی بدست می آید . در بررسی پایه باید بتوان :
ـ محلهای حساس به صدا را مشخص کرد
ـ وضعیت قبلی محل از نظر صدا بررسی کرد
ممیز باید ساکت ترین شرایط (مثلاً یک صبح تعطیل ساکت ) را اندازه گیری کند زیرا بیشترین افزایش صدا نسبت به این حالت سنجیده می شود ، اگر در شرایط خاص صدای زمینه افزایش می یابد (مثلاً وزش باد) این نیز باید یادداشت شود ، در مورد پروژه هائی که گروه زیادی از مردم را تحت تاثیر قرار می دهد ، محل استقرار مردم نیز باید مشخص شود .
صدا یک اثر ویژه در محل است و تنها با بررسی های محلی می توان اطلاعات کافی بدست آورد ، ممکن است از نقشه برای یافتن محلهای حساس به صدا (بیمارستانها ، مسکونی ، مدارس و …) نیز استفاده کرد .
بطور کلی اندازه گیریهای صدا شامل مراحل زیر می باشد:
• برداشتن یک یادداشت از وسیله استفاده شده از جمله نوع وسازنده آن
• یاداشت تاریخ ، شرایط آب و هوائی در زمان اندازه گیری ، سرعت باد ، جهت باد و اینکه آیا از وسیله مراقبت شده یا نه
• کالیبراسیون صدا سنج و میکروفون
• نصب میکروفون در محل مناسب
• ثبت دقیق محل اندازه گیری
• انجام اندازه گیری با توجه به معیارهای ذکر شده در راهنماهای مربوطه (مثلاً انجام نمونه گیری پیوسته به مدت 24 ساعت یا 1 ساعت )
• توجه به زمان شروع و پایان اندازه گیری و سایر فاکتورها (مانند صدای زمینه و اینکه مراقبت لازم از وسیله بعمل آمده یا خیر
• چک کردن کالیبراسیون
مثال نکات لازم برای ثبت در جدول زیر ارائه شده است . معمولاً یک گزارش EIA شامل چنین اطلاعاتی و نیز توضیح نحوه جمع آوری آنها به همراه نقشه ای می باشد که محل نقاط اندازه گیری را نشان می دهد . معمولاً نقاطی که برای اندازه گیریهای حین ساخت بکار می رود در مراحل بعدی نیز بکار می رود .

 

جدول 7ـ3ـ1ـ : مثالی از اطلاعاتی صدای پایه

 

توضیحات حدصدا برحسب dB(A) آغاز دوره تاریخ
Leq L1 L10 L50 L90
صدای ترافیک 58 62 60 57 56 1500 1 April
ترافیک و پارس سگ 50 55 53 49 46 2200
ترافیک و صدای پرندگان 57 61 59 57 55 0720 2 April
7ـ4ـ پیش بینی اثرات
هدف از پیش بینی اثرات زیست محیطی صدا تشخیص این مسئله است که level حد صدای ناخواسته ای که در اثر توسعه در کوتاه مدت و دراز مدت اتفاق می افتد ، چه اندازه است و اینکه حد کلی که در اثر تجمع صدای زمینه و سایر صداهای حاصل از توسعه چقدر است و میزان اهمیت این فاکتورها جقدر است .
• محدوده صدای پایه (baseline) موجود
• نوع تجهیزات ثابت یا متحرک بکار برده شده در محل (جدول 7ـ4ـ1 بطور نمونه برخی از حدود صدائی حال از تجهیزات ساختمان را ارائه کرده است )
• مدت زمان مراحل مختلف ساختمان و عملیات
• زمانی از روز که وسیله مورد استفاده قرار می گیرد
• طرز برخورد اپراتور محل
• محل گیرنده ها (مثلاً مسکونی ، بیمارستان …) ، نحوه کاربرد آنها و حساسیت آنها به صدا
• توپوگرافی محل ، از جمله نحوه اصلی استفاده از اراضی و موانع صدائی طبیعی
• شرایط جوی محل

 

جدول 7ـ4ـ1 : نمونه صداهای خروجی از برخی از دستگاهها

 

حد صدا برحسب dB(A) در 7 متری نوع تجهیزات
110
94
90
85
85
85
82
70 ماشین بلند کردن الوار
ماشین جاده صاف کن
مته بادی
کم پرسور
بتن خردکن
جرثقیل
ژنراتور
کمپرسور با صدای کم شده

 

 

 

جدول 7ـ4ـ2 : معیارهای صداهای خروجی

 

صدای ترافیک صدای حاصل از ساخت و ساز معیار
افزایش بیش از >15dB صدای بیشتر از آستانه عایق سازی
صدای ترافیک برای بیش از 8 هفته
نیاز به عایق سازی یا جابجائی خانه
می باشد زیان شدید
افزایش 10-15dB صدای بیشتر از آستانه عایق سازی
صدای ترافیک برای کمتر از 8 هفته
نیاز به عایق سازی یا جابجائی موقت خانه می باشد زیان بالا
افزایش 5-10dB صدای بیشتر از آستانه محدود شده
ولی کمتر از آستانه عایق سازی
صدای ترافیک برای بیش از 8 هفته زیان متوسط
افزایش 3-5dB صدای بیشتر از آستانه محدود شده
ولی کمتر از آستانه عایق سازی
صدای ترافیک برای کمتر از 8 هفته زیان کم
افزایش <3dB صدا در آستانه محدود شده یا کمتر از آن بی خطر
7ـ5ـ کاهش اثرات
اگرصدای مزاحم ایجاد شده بیش از حد مطلوب استانداردها باشد ، کاهش اثرات ضروری می باشد ، کاهش اثرات اگر در مبداء قبل از فرار صدا صورت گیرد ، موثرتر و کم هزنیه تر است . کنترل صدا در محل دریافت کننده غیر ایده آل تراست . کنترل در مسیر نیز بسیار مشکل می باشد .
کنترل صدا در مبداء به چند طریق می تواند صورت گیرد ، اولین طریق ، تغییر تجهیزات بکار برده شده یا تغییر طرز کاربرد آنها است که سبب تولید صدای کمتری خواهد شد . بعلاوه چرخانیدن یا فشرده کردن ماشینها و قرار دادن برروی پایه های ضد ارتعاش سبب کاهش صدا می شود . تجهیزات با نگهداری مناسب معمولاً کم صداتر از تجهیزات با نگهداری ضعیف می باشند .
ثانیاً ممکن است منبع تولید صدا در موقعیت حساس قرار داده شده باشد . می توان آنرا در فاصله دورتری از گیرنده قرار داد ، به دلیل کاهش صدا با فاصله ، صدای دریافتی کمتر می شود . می توان به گونه ای دستگاه ها راقرار داد که تجهیزات پرصداتر با دستگاه های کم صداتر محافظت شوند . تجهیزات پرصدا را می توان در کنار هم قرار داد زیرا ترکیب دو منبع صدای مجاور افزایش dB کمتری از دو منبع مجزا دارد .
اطراف منبع صدا را می توان بست تا صدا حس و جذب شود . محسور کردن صدا سبب برگشت صدا به داخل محیط مسدود شده و برخورد با موانع می شود و بدین طریق صدا در بیرون کاهش می یابد ، با این حال محسور کردن منبع صدا بهترین راه حل نیست زیرا صدا در داخل محیط بسته به هم می پیچد وقدرت آن بطور آشکاری افزایش می یابد . استفاده از جاذب های صدا در محیط بسته مانع از وقوع چنین حالتی می شود ، جذب صدا زمانی صورت می گیرد که موانع و یا دیوارها صدا را به گرما تبدیل کنند . دیوارهای جذب نیاز به روشی برای سرد کردن گرمای تولید شده دارند ، این عمل که با حذف حالت بسته سیستم صورت می گیرد سبب فرار صوت بصورت ناپیوسته می شود . اکثر محیط های بسته با استفاده از مواد ایزوله کننده و جاذب ساخته می شود .
روشهای انده گیری صدای ایزوله معمولاً بین صدای تولید شده در هوا و صدای ساختمانی تفاورت قایل می شود . بطور کلی توانائی یک پانل به مقابله با انتقال انرژی از یک پانل به پانل دیگر یا بعبارت دیگر افت انتقالی آن به عوامل زیر بستگی دارد .
الف ـ جرم پانل (هر چقدر جرم بیشتر باشد افت انتقال بیشتر است )
ب ـ دارای لایه می باشد یا خبر و اینکه آیا بین لایه ها اتصال است و یا پیوسته
می باشد
ج ـ آیا دارای مواد جاذب می باشد
د ـ آیا دارای سوراخ و یا روزنه می باشد
حصارهای اگوستیک یا سایر انواع صافی ها ، چه در محل تولید صدا و چه در محل دریافت صدا سبب کاهش صدای مزاحم تا 15dB می شوند ، درجه تاثیر صافیها بستگی به ارتفاع و پهنا (هرچه بیشتر باشد بهتر است ) محل آنها نسبت به منبع یا گیرنده (هر چه نزدیکتر باشد بهتر است ) ، موقعیت آن نسبت به سایر سطوح منعکس کننده ، انعکاس سطح و اینکه آیا دارای روزنه و سوراخ می باشند بستگی دارد .
کنترل صدا در مسیر : حذف صدا می تواند با استفاده از اشکال توپوگرافی و یا کاشت درخت و یا با استفاده از مواد مصنوعی بعنوان صافی صورت گیرد . ساخت خاکریز در دو طرف جاده سبب جذب و انعکاس سرو صدای حاصل از ترافیک و کم شدن میزان صورت دریافت شده توسط مناطق مسکونی می شود . فوائد صدائی اصلی درختکاری بیشتر از آنکه واقعی باشد ، حسی است زیرا به نظر می رسد که مردم اگر نتوانند پروژه را ببینند از صدای حاصل از پروژه کمتر ناراحت می شوند . بعلاوه نواحی با درختکاری یا بوته کاری انبوه ، صدا را در فرکانسهای کم تا 3-4dB و در فرکانسهای بالا تا 10-12dB کاهش می دهند . ترکیبی از درختان برگ ریز و همیشه سبر بیشترین کاهش صدا را در تابستان و کاهش نسبی در زمستان را سبب می شوند ، باید به خاطر داشت که رشد نهالها چندین سال طول می کشد و کاهش صدا بدین طریق تا چند سال پس از پایان پروژه صورت نمی گیرد .
کنترل صدا در محل گیرنده : مانند منبع می باشد ، طراحی خوب برای محل می تواند اثرات صدا را به حداقل برساند ، بعلاوه برای خانه ای که در مجاورت یک خیابان پررفت و آمد است اتاقهای حساس تر (اتاق خواب و نشیمن) را می توان بوسیله اتاقهای با حساسیت کمتر (آشپزخانه ، حمام و …) از منبع صدا دور نگاهداشت . یک صافی می تواند بین خیابان و مکان مسکونی افراشته شود و با انعکاس امواج مانع از رسیدن صدا به گیرنده شود ، می توان خانه را بوسیله شیشه دوجداره محافظت
کرد .
7ـ6ـ پایش و بازبینی
در حال حاضر نیازی به مقایسه اطلاعات مونیتور کردن صدا با داده های EIA
نمی باشد ولی یک ارزیابی خوب باید برنامه ای برای مونیتور کردن صدا نیز داشته باشد تا روشهای پیش بینی وضعیت صدا در پروژه های آتی بهبود یابد . روشها و محلهای اندازه گیری صدای پایه باید به نحوی باشد که قابل مقایسه با اطلاعات مونیتور شده باشد .

 

 

 

 

 

 

فرمت این مقاله به صورت Word و با قابلیت ویرایش میباشد

تعداد صفحات این مقاله 11   صفحه

پس از پرداخت ، میتوانید مقاله را به صورت انلاین دانلود کنید



خرید و دانلود  دانلود مقاله بررسی اثرات زیست محیطی


نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.