لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*
فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحه: 4
فهرست مطالب:
مقدمه
کاربرد نمودار پارتو
چگونگی رسم نمودار پارتو:
نکاتی در مورد نمودار پارتو:
چگونگی استفاده از نمودار پارتو:
منابع و ماخذ
مقدمه
یکی از مشکلات عمده کاربرد و پیاده سازی فنون آماری در خطوط تولید و درراستای مدیریت کیفیت جامع و کنترل فرآیند آماری ''SPC''، چگونگی بیان کاربرد اصول و مفاهیم ساده آماری و نحوه به کارگیری آنها برای حل مشکلات ، برنامه ریزی وتصمیم گیری است . در واقع مشکل عمده و اصلی از آنجا ناشی می شود که تکنیسین ها وکارشناسان ما به رغم گذراندن دروس آمار کاربردی در دانشگاهها در عمل تنها با انبوهی ازفرمولها و روابط آماری به صورت تئوری آشنا می شوند و چه بسا فارغ التحصیلی که این درس را با نمره عالی گذرانده ، ولی از استفاده از علم آمار در عمل ناتوان است و حتی نمی داند و نمی تواند که چگونه باید با یک مشکل ساده مواجه شود و چگونه داده ها واطلاعات را جمع آوری و یا اطلاعات جمع آوری شده را تجزیه و تحلیل کند. این مساله ازآنجا ناشی می شود که کتابهای درسی تدوین شده در رابطه با آمار کاربردی باتوجه به تعداد نسبتا زیاد آنها، کمتر به کاربرد علم آمار و مسائل عملی آن پرداخته اند. به طور مثال می توان به این نکته توجه کرد که در بیشتر کتابهای درسی تحت عنوان آمار کاربردی به نمودار پارتو که یکی از مهم ترین و کاربردی ترین نمودارهای آماری است و امروزه درفرآیندهای تولیدی و غیرتولیدی مورد استفاده قرار می گیرد اشاره نشده و یا تنها به معرفی کوتاهی از آن اکتفا شده است
تاریخچه
در سال 1897 ویلفرد پارتو ''اقتصاددان ایتالیای1848-1923 فرمولی ارائه کرد که نشان می داد توزیع درآمد ناهموار است . او درآمد فردی را روی محور افقی و جمعیت رابر روی محور عمودی نشان داد و دریافت که تعداد اندکی از مردم دارای درآمد زیاد و اکثرافراد جامعه دارای درآمد اندکی هستند، نمودار زیر بیانگر این فرمول است .
براساس اصلی که وی در اقتصاد اجتماعی بیان کرد، حدود 80 درصد نتایج از20درصد علل ناشی می شود. به عبارت دیگر اگرچه برای مسائل موجود، علل بسیار زیادی وجود دارد ولی تعداد کمی حائز اهمیت است . آن چه پارتو روی این نکته توجه کرد، که اگر شما یک ، دو یا سه عامل اصلی را درنظر بگیرید درباره اکثریت عاملها فکر کرده اید،بدین طریق نمودار پارتو در سا1897 به وجود آمد، یک تئوری مشابه به صورت نموداری توسط لورنز ''اقتصاددان آمریکایی '' در سال 1907 ارائه شد. هردو محقق اشاره داشتند که بیشترین سهم درآمد یا ثروت توسط افراد بسیار کمی از مردم نگهداری می شود، بعدها در زمینه کیفیت دکتر ژوزف جوران در سال1954 روش نموداری لورنز رابه عنوان فرمولی برای تقسیم بندی مسائل کیفی به مشکلات اساسی معدود و مشکلات جزیی بسیار به کار گرفت و این روش را تجزیه و تحلیل پارتو نامید.