فرمت فایل:word (قابل ویرایش)
تعداد صفحات :39
فهرست مطالب :
چرخ دنده:
محور یک چرخ دنده جفت:
زاویه شفت :
نسبت چرخ دنده u (gear ratio):
نسبت واقعی گشتاور:
محور غلتشی یا رولینگ :
پارامترهای وابسته به نقطه هلیکس s :
نقطه کارکرد w (working point):
زاویه فشار نرمال در یک نقطه αyn ،زاویه فشار
نرمالαn :
نیم زاویه ضخامت دندانه P:
نیم زاویه فضای بین دندانه P:
زاویه شفت (angle):
چرخ دنده:
یک چرخ دنده رکن مکانیکال ،قابل گردش در اطراف یک محور بوده ،که شامل یک بدنه اصلی با سطوح مقاوم و دندانه هایی که در بدنه اصلی ایجاد شده می باشد.
سیستم دندانه چرخ دنده:
سیستم دندانه چرخ دنده شامل مجموع تعداد دندانه های یک چرخ دنده است.
دندانه/دندانه 2 و… دندانه k برای طراحی و تعریف دندانه های خاص ،دندانه1،دندانه2 وغیره می بایست علامتی روی صفحه ظاهری مرتبط به سیستم دندانه چرخ دنده متصور نمود. دندانه ها با یک قاعده افزایشی عدد گذاری و شماره گذاری
می شوند.عموما یک دندانه با علامت اختصاری k معرفی می گردد.بنابر این دندانه بعدی-با قاعده افزایشی عدد گذاری –با k+1 ودندانه قبلی با k-1 معرفی میگردد.
در چرخ دنده جفت با محورهای موازی ().برای توصیف دنده ها صفحات ظاهری-در همان جهت-بررسی می شوند، و معمولا این جهتی است که نیرو به چرخ دنده محرک(driving) منتقل و یا جهت ویژه دیگری تعریف می گردد.در فرم و متد چرخ دنده های جفت با محورهای متقاطع (معمولا جهت دید برای هر دو چرخ دنده به سمت نقطه ای که محورها همدیگر را قطع می کنند می باشد.در کیس چرخ دنده های جفت با محورهای غیر موازی وغیر متقاطع()عموما از صفحات ظاهری برای تعریف و طرح دندانه ها استفاده می گردد .بطوری که تعریف از سمت دوران برای کیس های مرتبط به چرخ دنده محرک ونتیجتاً بصورت کاربردی برای کیسهای مرتبط به چرخ دنده متحرک امکان پذیر می باشد.
فضای بین دو دندانه(tooth spaces)
فضای بین دندانه ها معادل فضای بین چرخ دنده اول و چرخ دنده درگیر-در طول مدت حرکت دورانی آنها می باشد).
پیرامون دسته های عمومی چرخ دنده های جفت:
چرخ دنده جفت
یک چرخ دنده جفت مکانیزم ساده ای متشکل از دو چرخ دنده است.محور چرخ دنده در یک موقعیت تعریف شده نسبت به آن دیگری قرار دارد ودر نتیجه چرخ دنده اول بوسیله حرکت پی در پی و مداوم دندانه ها،حرکت را به چرخ دنده دوم منتقل می کند.
چرخ دنده های با صفحات مفروض دایروی-circular–-(با محورهای متقارن)هم مرکز با محور چرخ دنده –که یک حرکت دورانی یکنواختی را انجام می دهد،می باشد؛چرخ دنده های (غیر دور)یا با صفحات مفروض مختلف مرکز،در انتقال حول حرکت دورانی یک اثر پریودیک مقداری بوجود می آورند.
محور یک چرخ دنده جفت:
فرم وشکل فرض شده در مورد چرخ دنده های جفت و اشکال صفحات مفروض سیستم دندانه چرخ دنده،به موقعیت نسبی محورهای چرخ دنده مربوط است.دو محور چرخ دنده ممکن است در یک سطح یکسان قرار گرفته باشد در این حالت ممکن است آنها موازی یا متقاطع باشند،و یا نتوانند در سطحی یکسان قرار گیرند،و یا یکدیگر را قطع کنند.
فاصله مرکز به مرکز a (جبران کننده-offset):
فاصله مرکز به مرکز a (centre distance) در یک چرخ دنده جفت با محورهای موازی یا محورهای غیر موازی ویر متقاطع ،کوتاهترین فاصله بین دو محور است.در یک چرخ دنده جفت با محورهای یر موازی و غیر متقاطع ،فاصله مراکز(a) درخط تقاطع قرار گرفته است.
همیشه در یک چرخ دنده جفت هیپوئید(hypoid) -فاصله مراکز بنام جبران کننده یا افست معرفی می گردند.
توجه:در محاسبات یک چرخ دنده جفت داخلی با محورهای موازی،فاصله مراکز مقداری منفی می باشد.
چرخ دنده وچرخ دنده جفت به شکل یک دنده اختیاری(gear and mating gear)
یکی از دو چرخ دنده- بطور اختیاری-چرخ دنده جفت تعریف وتقریر گردیده وچرخ دنده ای که با آن جفت می گردد،چرخ دنده درگیر تعریف می شود.
پینیون(چرخ دنده کوچک)وچرخ(چرخ دنده بزرگ):
چرخ دنده کوچکتر از یک چرخ دنده جفت،پینیون(pinion) یا چرخ دنده کوچک نامیده و در همان چرخ دنده جفت،چرخ دنده بزرگتر را چرخ (wheel )یا چرخ دنده بزرگ می نامند. دنده کوچکتر با زیرنویس 1 وچرخ دنده بزرگ با زیرنویس 2 نمایش داده می شوند.
در انواع خاص چرخ دنده های جفت،چرخ دنده های کوچک وبزرگ نامهای خاصی دارند(بطور مثال پیچ حلزون وچرخ حلزونworm )
چرخ دنده محرک ومتحرک(driving and driven gear) :
چرخ دنده ای از چرخ دنده جفت که دیگری را حرکت می دهد چرخ دنده محرک (driving gear ) نامیده می شود. وچرخ دنده ای که بوسیله چرخ دنده محرک متحرک می شود، چرخ دنده متحرک (driven gear) نامیده می شود.چرخ دنده محرک با زیرنویس a وچرخ دنده متحرک با زیرنویس b نمایش داده می شود.
چرخ دنده دنبال هم یا رشته ای(gear train):
چرخ دنده دنبال هم، ترکیبی از دو یا چند چرخ دنده جفت است که بطور مؤثری به دیگر چرخ دنده جفت بعدی وابسته است.