پایان نامه کارشناسی ارشد تربیت بدنی
گرایش فیزیولوژی ورزشی
همراه با پرسش نامه
101 صفحه
چکیده:
هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین دانش تغذیه، ترکیب بدن و سطح فعالیت بدنی در زنان میانسال چاق و کم وزن بود. به همین منظور 172 نفر در قالب گروه چاق و130 نفردر قالب گروه کم وزن (جمعأ 302 نفر) با میانگین سنی 68/38 سال، قد 58/159 سانتی متر و وزن 25/69 کیلوگرم به طور تصادفی به عنوان آزمودنی در شهر رشت انتخاب شدند. برای تعیین کم وزنی و چاقی از شاخص تودهی بدنی (BMI) استفاده شده است. به این صورت که BMI کوچکتر یا مساوی با kg/m2 20 کم وزن و بزرگتر یا مساوی با kg/m230 چاق محسوب میشدند. برای بررسی وضعیت دانش تغذیه و سطح فعالیت بدنی آزمودنیها، به ترتیب از پرسشنامه دانش تغذیه پارمنتر و واردل و پرسشنامه بک استفاده شد و برای آزمون فرضیههای پژوهش روش آماریt مستقل، «یومن ویتنی»، ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن به کار گرفته شد.
یافتههای پژوهش نشان داد که بین دانش تغذیه با سطح فعالیت بدنی، در صد چربی بدن و توده بدون چربی بدن در زنان میانسال چاق و کم وزن رابطه معنیداری وجود ندارد(05/0 p≥)؛ در حالی که بین دانش تغذیه زنان میانسال چاق و کم وزن تفاوت معنیداری مشاهده شد(05/0 p≤). همچنین بین سطح فعالیت بدنی آزمودنیهای چاق و کم وزن هم هیچ تفاوت معنیداری مشاهده نشد(05/0p≥)؛ ولی بین در صد چربی بدن در زنان میانسال چاق و کم وزن و همچنین تودهی بدون چربی در زنان میانسال چاق و کم وزن تفاوت معنیداری مشاهده شد (05/0p≤).
همچنین نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد هیچ رابطه معنیداری بین دانش تغذیه با ترکیب بدن و سطح فعالیت بدنی در دو گروه وجود ندارد(05/0p≤). دانش تغذیه و توده بدون چربی بدن در زنان میانسال کم وزن تفاوت معنیداری نسبت به زنان میانسال چاق داشت(05/0p≤). بنابراین، میتوان چنین نتیجه گیری کرد که دانش تغذیهای کافی میتواند نگرش افراد را به تغذیه و ترکیب بدن ارتقاء داده و آگاهی افراد را در مورد جنبههای مربوط به سلامت مرتبط با تغذیه و فعالیت بدنی بالا ببرد. این افزایش دانش و آگاهی و به دنبال آن افزایش نگرش میتواند افراد را در انتخاب نوع غذای سالم و بروز رفتار تغذیهای مناسب کمک کرده و آنها را به داشتن ترکیب بدنی سالم ترغیب کند.
واژه های کلیدی: دانش تغذیه، فعالیت بدنی، شاخص توده بدن، کم وزن، چاق